Joana Preto ( Cap de colla)
Assumpta Cendán (Secretària)

Per més informació contactar:
colladegegantersdescastell@yahoo.es

INTRODUCCIÓ

L'any 1.963 un grup de veïns del poble menorquí d'es Castell va promoure una comissió amb l'objectiu de fer revifar les festes de Sant Jaume que, amb els anys, havien anat a menys. Sembla que allò va fer el seu efecte, ja que les festes patronals de l'any 1.964 van arribar amb una novetat: una parella de gegants. Les figures havien estat construïdes al taller barceloní El Ingenio. Igual que els altres gegants que ja poblaven l'illa de Menorca, els models triats eren de sèrie i, aquest en concret, era un dels més repetits per la casa subministradora. El preu que es va pagar a El Ingenio pels dos gegants va ser de 2.780 pessetes. Dues cosidores del poble, na Josefina Seguí i na Catalina Victory, van confeccionar una nova vestimenta de rei i de reina, un fet inusual en uns gegants menorquins. Finalment, el preu total del projecte, inclosa la compra de les figures, la tela, les modistes i els primers portadors de gegants, va ser de 7.608,75 pessetes. Els gegants d'es Castell es van passejar durant molts anys amb aquestes indumentàries de monarques, fins que l'any 1.980 la cosidora Juana Olives Vidal va fer per a ells els seus primers vestits típics menorquins del segle XVIII. Tot i la popularitat dels gegants d'es Castell, no seria fins l'any 1.995 que els fillets i les filletes de l'escola els batejarien com a Jaume i Roser: ell va rebre el nom del sant de les festes patronals i ella el de l'església del poble. El dia de la cerimònia de bateig de la parella, els seus padrins van ser els gegants de la població veïna de Sant Lluís. Com també havia estat costum a Menorca durant molts anys, aquests dos gegants van ser portats, en un principi, per persones que, quan arribaven les festes de Sant Jaume, feien de geganters només durant el temps que duraven les celebracions. En néixer la Colla Gegantera de Maó, però, aquesta va passar a fer-se càrrec de les figures i, amb això, van desaparèixer aquells portadors temporals. Més endavant, ja a l'any 1.997, es va constituir i donar a conèixer la Colla de Geganters i Capgrossos des Castell, colla que fou formada pel grup Cultural Es Còssil, i que més endavant formaría també un grup de grallers. A part de sortir per les festes de Sant Jaume, en Jaume i na Roser ja han visitat tots els altres pobles de l'illa i també han viatjat a Ulldecona ( Tarragona) i a Sineu ( Palma de Mallorca).

lunes, 6 de octubre de 2008

ANY 2.008 - DIA 1 DE MAIG, PRESENTACIÓ D’EN XEC

El dia 1 de Maig, la colla des Castell va organitzar una festa per fer la presentació del nou gegantó, en Xec. Hi van participar com a convidats, la colla de Geganters i Grallers d’Ulldecona (Tarragona), la colla de Geganters i Grallers d’Alaior, la colla de Geganters i Grallers de Maó, la colla de Geganters i Grallers de Sant Lluís i la colla de na Queta de Maó. La presentació del gegantó va anar a càrrec de la Sra. Batllessa des Castell Irene Coll Florit, del poeta i gran amic d’en Xec en Pere Gomila i Bassa, i del component de la colla que va tenir la idea del gegantó en Lluc Garriga Cendán.
La festa va començar davant l’Ajuntament. Després de que en Xec fes es primer ball, tots junts vam partir cap a s’Hotel Rural Son Granot, com agraïment, ja que gràcies a n’es seus propietaris i a un grup de caixers des Castell, els quals van organitzar un replec, tota la recaptació va servir per a poder fer que la colla per fi, arribés a tenir un gegantó.
Després de fer dalt Son Granot una quants balls tots els gegants junts, vam tornar a partir cap al poble, a on vam fer un petit passacarrers, i acabant la festa davant l’Ajuntament a on la colla d’Ulldecona ens va oferir el seu típic Ball de Mantons.

Presentació d’en Xec a n’es poble

Primer ball d’en Xec davant l’Ajuntament

Colla de Geganters i Grallers des Castell junt amb els familiars més propers d’en Xec

Partida cap a Son Granot

Ball de gegants a Son Granot

Foto de família


Passacarrers pel poble


Anant cap a s’Ajuntament


Ball de Mantons, que ens va oferir la colla de Geganters i Grallers d’Ulldecona

COLLES QUE VAN PARTICIPAR A LA FESTA:


Geganters de na Queta de Maó, en Mimo

Gegantons de la colla de Geganters i Grallers de Maó, en Pere i na Gràcia


En Miquelet es Salero, de la colla de Geganters i Grallers de Maó


En Tomeu i na Guida, de la colla de Geganters i Grallers de Maó


Per ordre d’esquerra a dreta. En Jaume i na Roser des Castell; els gegants en Lluc i na Pietat, i els gegantons en Montsià i na Faldura de la colla de Geganters i Grallers d’Ulldecona


Na Tecla de la colla de Geganters i Grallers de Sant Lluís


En Jaume i na Roser i en Xec des Castell

Foto de família

No hay comentarios: