Joana Preto ( Cap de colla)
Assumpta Cendán (Secretària)

Per més informació contactar:
colladegegantersdescastell@yahoo.es

INTRODUCCIÓ

L'any 1.963 un grup de veïns del poble menorquí d'es Castell va promoure una comissió amb l'objectiu de fer revifar les festes de Sant Jaume que, amb els anys, havien anat a menys. Sembla que allò va fer el seu efecte, ja que les festes patronals de l'any 1.964 van arribar amb una novetat: una parella de gegants. Les figures havien estat construïdes al taller barceloní El Ingenio. Igual que els altres gegants que ja poblaven l'illa de Menorca, els models triats eren de sèrie i, aquest en concret, era un dels més repetits per la casa subministradora. El preu que es va pagar a El Ingenio pels dos gegants va ser de 2.780 pessetes. Dues cosidores del poble, na Josefina Seguí i na Catalina Victory, van confeccionar una nova vestimenta de rei i de reina, un fet inusual en uns gegants menorquins. Finalment, el preu total del projecte, inclosa la compra de les figures, la tela, les modistes i els primers portadors de gegants, va ser de 7.608,75 pessetes. Els gegants d'es Castell es van passejar durant molts anys amb aquestes indumentàries de monarques, fins que l'any 1.980 la cosidora Juana Olives Vidal va fer per a ells els seus primers vestits típics menorquins del segle XVIII. Tot i la popularitat dels gegants d'es Castell, no seria fins l'any 1.995 que els fillets i les filletes de l'escola els batejarien com a Jaume i Roser: ell va rebre el nom del sant de les festes patronals i ella el de l'església del poble. El dia de la cerimònia de bateig de la parella, els seus padrins van ser els gegants de la població veïna de Sant Lluís. Com també havia estat costum a Menorca durant molts anys, aquests dos gegants van ser portats, en un principi, per persones que, quan arribaven les festes de Sant Jaume, feien de geganters només durant el temps que duraven les celebracions. En néixer la Colla Gegantera de Maó, però, aquesta va passar a fer-se càrrec de les figures i, amb això, van desaparèixer aquells portadors temporals. Més endavant, ja a l'any 1.997, es va constituir i donar a conèixer la Colla de Geganters i Capgrossos des Castell, colla que fou formada pel grup Cultural Es Còssil, i que més endavant formaría també un grup de grallers. A part de sortir per les festes de Sant Jaume, en Jaume i na Roser ja han visitat tots els altres pobles de l'illa i també han viatjat a Ulldecona ( Tarragona) i a Sineu ( Palma de Mallorca).

lunes, 29 de septiembre de 2008

ANY 2.006 - FESTES DE SANT JAUME

Els gegants convidats d’aquest any que han vingut fora de Menorca, han estat els de Prats de Lluçanès, d’Osona, Barcelona. Els gegants es diuen Vicenç i Àgata. En Vicenç fa 3,25 m. d’alçada i pesa 45 kg., n’Àgata fa 3,18 m. d’alçada i pesa 40 kg., els van construir a l’any 1.986. Els gegants de Prats de Lluçanès, en Vicenç i n’Àgata, remeten la seva tradició en una parella acabada de casar, que, tal com és costum al poble, obren el ball de la dansa típica anomenada “La Trencadansa”. Els gegants van vestits amb l’indumentària típica del ball. Vicenç és el nom del patró del poble, i Àgata fa referència al dia que va ser cremada la vila de Prats, el dia 5 de febrer de 1.714. L’home porta a la mà la típica almorratxa com a signe de senyoriu.


Aquestes són les colles que van fer els passacarrers animant les festes: Colla de Geganters de Prats del Lluçanès, Colla de Geganters i Grallers de Maó i Grallers des Castell.

No hay comentarios: