Joana Preto ( Cap de colla)
Assumpta Cendán (Secretària)

Per més informació contactar:
colladegegantersdescastell@yahoo.es

INTRODUCCIÓ

L'any 1.963 un grup de veïns del poble menorquí d'es Castell va promoure una comissió amb l'objectiu de fer revifar les festes de Sant Jaume que, amb els anys, havien anat a menys. Sembla que allò va fer el seu efecte, ja que les festes patronals de l'any 1.964 van arribar amb una novetat: una parella de gegants. Les figures havien estat construïdes al taller barceloní El Ingenio. Igual que els altres gegants que ja poblaven l'illa de Menorca, els models triats eren de sèrie i, aquest en concret, era un dels més repetits per la casa subministradora. El preu que es va pagar a El Ingenio pels dos gegants va ser de 2.780 pessetes. Dues cosidores del poble, na Josefina Seguí i na Catalina Victory, van confeccionar una nova vestimenta de rei i de reina, un fet inusual en uns gegants menorquins. Finalment, el preu total del projecte, inclosa la compra de les figures, la tela, les modistes i els primers portadors de gegants, va ser de 7.608,75 pessetes. Els gegants d'es Castell es van passejar durant molts anys amb aquestes indumentàries de monarques, fins que l'any 1.980 la cosidora Juana Olives Vidal va fer per a ells els seus primers vestits típics menorquins del segle XVIII. Tot i la popularitat dels gegants d'es Castell, no seria fins l'any 1.995 que els fillets i les filletes de l'escola els batejarien com a Jaume i Roser: ell va rebre el nom del sant de les festes patronals i ella el de l'església del poble. El dia de la cerimònia de bateig de la parella, els seus padrins van ser els gegants de la població veïna de Sant Lluís. Com també havia estat costum a Menorca durant molts anys, aquests dos gegants van ser portats, en un principi, per persones que, quan arribaven les festes de Sant Jaume, feien de geganters només durant el temps que duraven les celebracions. En néixer la Colla Gegantera de Maó, però, aquesta va passar a fer-se càrrec de les figures i, amb això, van desaparèixer aquells portadors temporals. Més endavant, ja a l'any 1.997, es va constituir i donar a conèixer la Colla de Geganters i Capgrossos des Castell, colla que fou formada pel grup Cultural Es Còssil, i que més endavant formaría també un grup de grallers. A part de sortir per les festes de Sant Jaume, en Jaume i na Roser ja han visitat tots els altres pobles de l'illa i també han viatjat a Ulldecona ( Tarragona) i a Sineu ( Palma de Mallorca).

lunes, 29 de septiembre de 2008

ANY 2.006 - II MOSTRA DE CULTURA POPULAR DE LES ILLES BALEARS A SANTA EULÀRIA DEL RIU

Durant els dies 14 i 15 d’Octubre es va celebrar a Santa Eulària del Riu la II Mostra de Cultura Popular de les Illes Balears.
A n’aquesta II Mostra també hi podíem trobar diferents actes, i molts d’ells representats per Menorca. Hi havia ball folklòric, vela llatina, doma de cavalls menorquins, dimonis, carros de pagesia, exposicions..., i un mercat artesanal tant divers que hi podies trobar des de castanyoles eivissenques, peces de ceràmica, productes alimenticis i moltes altres coses. Al passeig de la plaça hi podíem trobar des de una mostra d’estris antics de camp, fins a unes àvies vestides amb la vestimenta típica eivissenca que emprava la gent del camp, mostrant a fer llana amb les filadores.
Dins de la programació hi havia una actuació dels gegants començant amb una plantada a la plaça i continuant amb diversos passacarrers durant tot el cap de setmana. Aquesta vegada en Jaume i na Roser no van viatjar, i tan sols ho vam fer es grallers, que vam acompanyar amb la nostra música a la colla de Sant Lluís, que va participar amb na Tecla.
La gent eivissenca va tenir una resposta molt positiva amb els gegants, ja que cap població d’Eivissa en té i els hi feia molta il·lusió veure tants de gegants junts ballant i sonant per els seus carrers.
Durant el diumenge, vam tenir una mica de temps lliure, i els menorquins vam poder anar a fer turisme a Eivissa capital.Va ser un viatge curt però profitós.

Na Joana provant unes castanyoles eivissenques


Els més “jovenets” de la colla de grallers des Castell junt amb les àvies eivissenques que els hi mostraven a fer llana





Els grallers des Castell sonant pels carrers de Santa Eulària del Riu

No hay comentarios: